Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Če pa Kristus ni vstal, je prazna vaša vera in ste še v svojih grehih. Tedaj so izgubljeni tudi tisti, ki so zaspali v Kristusu. Če samo zaradi tega življenja zaupamo v Kristusa, smo od vseh ljudi najbolj pomilovanja vredni. Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali.
(1 Kor 13,17–20)

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: 1 Sam 26,2.7–13.22–23
2. berilo 1 Kor 15,45–49
evangelij: Lk 6,27–38

 

 

 

 

 

Če pa Kristus ni vstal ...

»Če pa Kristus ni vstal, je prazna naša vera.« Jezusovih blagrov ne moremo postaviti samo na zemljo. In ne moremo jih postaviti samo v nebesa. Češ, blagor ti, če na zemlji trpiš, v nebesih se bo vse uredilo.

Jezusovi blagri so veliko olajšanje, kako lahko na zemlji drugače živimo uboštvo, žalost, stiske. Kdor je sit, malo potrebuje drugega. Kdor je bogat, ne ve, kaj pomeni na položnicah plačati zadnji obrok. Toda če nimamo več vere v vstajenje, kako naj potem živim današnje stiske sredi sveta.

Pred misijonom se je dobro vprašati, ali je moja vera vstajenje vera sedanjosti ali je morda preteklosti ali prihodnosti. Če verujem le v pretekli dogodek, da je Kristus »nekoč« vstal, Kristusa še nisem srečal. Še vedno verujem le v Boga, kar je za kristjana premalo.

Če verujem, da bomo »nekoč nekje« vstali, je moja vera postala čakanje, ne pa oznanjevanje. Potem ne vem, zakaj sem krščen. Da je Kristus vstal pomeni, da je živ. Da je kot človek in Bog živ. To njegovo življenje, človeško in Božje združeno, kristjani živimo od krsta naprej. Kristjani smo torej s Kristusom že vstali in za nas vstajenje ni več samo stvar preteklosti in prihodnosti.

Blagre je možno v polnosti razumeti samo tako. Sicer ostajajo le tolažba. Ostajajo le na zemlji ali le v nebesih. Kristus pa živi nebeško in zemeljsko življenje združeno. Živi v Cerkvi po zakramentih, Božji besedi in po bratih in sestrah, drugih, ki so z mano povezani v eno telo.

Blagor torej tistim, ki so dovolj ubogi, da potrebujejo drugega. Blagor tistim, ki vedo, da sam ne moreš vstati od mrtvih, da sam ne moreš premagati smrti, tudi če si še tako popoln. Blagor tistim, ki ne živijo samo na zemlji in samo v nebesih.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Kristjani ne postanemo sami od sebe. Vera je predvsem dar od Boga, ki ga prejmemo v Cerkvi in prek nje.

Papež Frančišek   vir...

Povečaj

Naročnine duhovnega branja za 2019

TEDNIK DRUŽINA, februar 2019
Prenovljen tednik Družina je pripravil posebno naročniško akcijo. Tri zaporedne številke lahko prejmete na pokušino. Da preverite in se kasneje morda odločite za naročnino, vzemite in izpolnite kartonček z naročilnico. Priloga Naša družina je sedaj tedenska. Prenovljena Družina prinaša nekoliko krajše berljive prispevke in več zanimivih pričevanjskih pogovorov ter življenjskih zgodb.

POSKRBIMO ZA REDNO DUHOVNO BRANJE

Morda niti ne slutimo, kako odločilno je lahko prav redno branje. Danes, ko nas hudič zapeljuje tako, da nam krade čas, je toliko bolj pomembno, da izberemo, nekaj tudi žrtvujemo in redno beremo. Kasneje se nam bo bogato povrnilo.

Decembra in še cel januar lahko poravnate naročnine ali revije sami naročite po pošti. Pomembo je, da sporočite, lahko poravnate samo del, preostalo pa do poletja.
Še posebej bi rad priporočil Mavrico za mlade družine, saj je čedalje bolj vsebinsko bogata. Verouk je za otroka premalo, da bi rastel v veselem krščanskem življenju.

 • Družina –  109,20 € (če plačamo do konca januarja 2019, pa 104 €) (Družina bo spomladi dobila popolmoma novo oblikovno in vsebinsko zasnovo.)
 • Ognjišče – 33,50 € (naročniki po pošti pa 34,30)  
 • Mavrica – 39,90 €
 • Božje okolje – 26,40 €
 • Beseda med nami – 20,40 €
 • Magnificat –  55,80 €
 • #Najst – 23,40€
 • Prijatelj – 11,70 €
 • Misijonska obzorja – 9 €
 • Mohorjeve knjige (prednaročilo za šest knjig za 2020) – 48 €, samo Mohorjev koledar – 18€
 • Vzgoja – 19,80 €
 • Radovednež – 14€
 • Cerkev danes – 35,40€
 • Naša luč – 26,95€