Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje in Heród četrtni oblastnik Galileje, njegov brat Filip pa četrtni oblastnik Iturěje in Trahonítide ter Lizánija četrtni oblastnik Abilene in ko sta bila vélika duhovnika Hana in Kajfa, je v puščavi prišla Božja beseda Janezu, Zaharijevemu sinu. Prehodil je vso jórdansko pokrajino in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov.
Lk 3.1–3

Odlomki Božje besede
na tretjo adventno nedeljo
1. berilo: Sof 3,14–18a
2. berilo: Flp 4,4–7
evangelij: Lk 3,10–18

 

 

 

 

Ko vse govori proti

Neki kralj je moral malo pred svojo poroko nenadno odpotovati. Minevali so dnevi in tedni in leta, a glasu o njem ni bilo. Zaročenka ga je čakala. Ni izgubila upanja. Nekatere prijateljice so ji s hlinjenim sočutjem govorile: »Nesrečnica. Kaže, da je tvoj dragi nate popolnoma pozabil.« Besede so jo bolele in večkrat se je potem v samoti zjokala.

Po enem takih težkih dni je šla spet brat njegovo zadnje pismo. V njem ji je obljubil, da ji bo vedno ostal zvest. Besede so pomirile njeno srce in njen duh je ostal spokojen. Odločila se je in potrpežljivo čakala. Čez leta se je kralj res vrnil. Začudeno je vprašal bodočo ženo: »Kako je mogoče, da si mi tako dolgo ostala zvesta?« »Kralj moj,« mu reče, »imela sem tvoje pismo in verjela sem ti.«

Lepa pravljica pač, porečete. In vendar je to zgodba življenja med nami. Nekateri so življenje raje vzeli v svoje roke in si začeli graditi bolj zanesljivo kraljestvo, čemu bi izgubljali čas …

Z vero je podobno, kot je z ljubeznijo med možem in ženo. Hočem imeti vsaj nekaj od svojega življenja, ko me že zaveza z njim ali njo več ne izpolnjuje. Nekateri pa na sebi doživljajo boleče opazke, hlinjene izraze vernosti, tudi jok, pomisleke in razočaranja. Vendar gredo še enkrat prebrat pismo. In njegova beseda se dotakne srca in duh najde drugačen mir. Upanje se začenja porajati, ne veš, kako, in prav, ko ti vse okoli tebe govori proti. To ni mir, ki te pusti na kavču. To je mir, ki te spravi na pot. Vera je pot!

Znova te vabim na pot. Ne išči več takojšnjih rešitev. To je smisel adventa. Ne delaj več načrtov, kakšen želiš postati in se spremeniti za letošnje praznike niti za čas po misijonu. Pusti, da se ljubezen prečiščuje. Pusti, da te Gospod preseneti. Ne veš, zakaj je moral oditi za toliko časa. Ne veš, zakaj te je pustil čakati. Toda napisal ti je pismo.

Zanimivo je, kako evangelist ob nastopu Janeza Krstnika našteva najprej nekatere oblastnike, vplivneže, velike duhovnike. Ti so raje vzeli življenje v svoje roke. K Jordanu pa prihajajo tisti, ki se jim zdi, kakor da se jim življenje ni uresničilo. Zdi se jim, kakor da svet obvladujejo drugi. Toda pripravljeni so stopiti na pot. Zato se Kristus ni pojavil na televiziji, na javnih soočenjih, na univerzah, niti v templju. Jezus začenja pot med tistimi, ki niso nehali ljubiti in upati. Naj te ne zapelje navidezna moč okolice. Zdi se, kot da ima moč. Toda življenja ne more dati. Vendar sredi puščave teče Jordan, tam je življenje, tam je glas vpijočega v puščavi. Zato se ne boj, če ni vse tako, kot si pričakoval. Pojdi še enkrat brat pismo.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

 Med seboj se morate pozdravljati, ker ste živi templji božji. Če pozdravljamo zidane kapele, kipe in svete podobe, zakaj bi se med seboj ne pozdravljali?

sv. Vincencij Pavelski   Vir ...

Povečaj

Romanje svetogorskih podob po domovih

ROMANJE PODOBE PO DOMOVIH

V Vrtovinu se ta teden zbirate po Čebulih;
v Kamnjah je podoba v Brithu in gre naprej po razporedu.

Pozdravna beseda svetogosrske romarice za tvoj dom ...

Podoba svetogorske želi vstopiti prav v vsak dom, brez razlike.
Kako naj molimo? Preprosto! Usedimo se, lahko prižgemo tudi svečo. Nekdo se pokriža in začne. Preberemo evangeljski odlomek, molimo desetke rožnega venca.
V vsaki torbi je mapa, v kateri najdete vse potrebno.

Družine veroučencev
Za družine veroučencev je sprejem podobe pravzaprav obvezen. Marijino podobo spremlja torba, v katerem je igra za vso družino, in zvezek, v katerega vpišite vtise in doživljanje Marijinega obiska. Otroci pa naj napišejo ali narišejo, kako so oni lahko misijonarji v okolju, kjer živijo. Pomagajte jim z razmišljanjem.

KAKO PO VASEH?
Za Skrilje, Kamnje, Potoče, Vrtovin in Črniče je narejen razpored po zaselkih. Za Gojače, Malovše in Ravne si boste podobo dajali naprej po dogovoru. Razporedi so v torbah in na spletni strani.

Seznam je samo okviren, da bo podoba neprekinjeno romala med vami. Ni treba, da jo sprejmete točno po vrstnem redu številk. Pogovorite se med seboj, kako boste v vašem tednu razporedili obiske. Nevsiljivo ponudite podobo sosedom. Ne pozabite na starejše in tiste, ki živijo sami. Povabite se tudi med seboj in skupaj molite. Tisti, ki boste imeli podobo v soboto, sporočite kontaktni osebi za vaš kraj, da bomo v nedeljo lahko oznanili in tako obveščali, do kod je podoba že poromala.

Razporedi:

Ravne ...          Črniče ...         Malovše ...           Gojače ...

Vrtovin ...        Potoče ...          Kamnje ...          Skrilje ...

Priprava na misijon je priložnost in naloga, da se med seboj poiščemo in pogovarjamo.

Kontaktne osebe:
Ravne: Marinka Vidmar 031 516 722
Črniče: Marina Ušaj 041 590 398
Malovše: Vida Gerljevič: 051 841 522
Gojače: Marjetka Bovcon:040 627 193
Vrtovin: Mavricija Ferjančič 041 829 627, po 17. uri (dec., jan.)
in Sonja Lozar 040 279 811 (feb., mar.)
Potoče: Zvonka Črmelj 051 343 131 (po 18. uri)
Kamnje: Vida Vodopivec 041 484 419
Skrilje: Stanko Rovtar 31 249 202 in Andreja Winkler 040 898 426