Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
Lk 3,21–22

Odlomki Božje besede
na 2. nedeljo med letom:
Iz 62,1–5
1 Kor 12,4–11
Jn 2,1–11

 

 

 

 

Krst

»Zaklad, ki ga imam, želim dati vam, pa ne morem. Lahko molim za vas, da bi imeli pogum sprejeti ga, ker je vera Božji dar.« Tako je govorila sv. mati Terezija. Še posebej stari starši in starši imate izkušnjo, kako res je to. Vere ne moreš nekomu kar dati, ga prepričati, mu dokazati …

To se lepo pokaže ob Jezusovem krstu. »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene …« Janez je oznanjal, pripravljal prostor. Ni mogel prepričati, lahko pa je s svojem življenjem kazal na drugega. To je bistvo!

Bil je dovolj majhen, da so v njegovi bližini  zaznali tisto skrivnostno »nekaj več«. In to je naloga vseh odraslih, ne le staršev in starih staršev. To je naloga občestva. Kajti če imamo kristjani med seboj polno predsodkov, fovšije in zamrznjenih odnosov – kako naj se po nas razodene »močnejši od mene«?! Vera pomeni: »drugi«. Po veri se v meni naseli nekdo drug, Jezus Kristus. To se zgodi po Svetem Duhu.

Živeti in samo živeti. Vedno bolj živeti to, kar nam je bilo zastonj dano pri krstu. To je danes način, da bi drugim pomagali do vere. Učimo se od Janeza Krstnika! Ni ostal le pri tem, kaj je prav in kaj ni prav. Razkrinkal je nemoralnost, vendar je ob tem pokazal na Kristusa. Pri posredovanju vere se velikokrat ujamemo v to zanko in vero skrčimo na »prav« in »ni prav«. To je premalo. Še več. Če Boga zožimo le na ministra za moralo, razodenemo, da še nismo izkusili njegovega življenja. Vrednote za kristjana nimajo nobene moči, če ne rastejo iz Jezusove moči. Vrednote lahko živim tudi brez krsta. In so nekrščeni ljudje, ki jih živijo zgledno. Mi oznanjamo nekaj več.

V čem je moja prednost, da sem krščen? To vprašanje si zastavimo v tem tednu za domačo nalogo. In prosimo Svetega Duha konkretno, naj nam razodene osebni odgovor.

župnik

 

Arhiv oznanil ...

 

Bližnjega dolžimo rahlih spodrsljajev, sebi pa spregledujemo hude napake.Prodajati hočemo zelo drago in kupovati karseda poceni.

sv. Frančišek Saleški   vir...

Povečaj

Župnijski misijon 2019

 

MEDŽUPNIJSKI MISIJON

KAJ JE MISIJON
V tednih do posta bo v vsakih oznanilih kratka rubrika s pripravo in razlagami. Vabljeni, da pošljete kakšno vprašanje.

Kaj je župnijski misijon?
Sama beseda pomeni, da nas nekdo pošilja. Kristjani nismo društvo s članarino. Smo skupnost poklicanih in poslanih. Človek je lahko  religiozen sam, intimno, zasebno. Vera pa te rodi le po drugih, v občestvu nepopolne Cerkve. Ne moreš biti poslan, če te nekdo ni najprej poklical. In ne moreš biti samo poklican in ne tudi poslan, da daješ naprej.
Misijon je torej čas, ko dajemo Kristusu več možnosti, da bi slišali njegovo besedo. Oznanjevalci smo samo glas, beseda pa je osebna za vsakogar.

 

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...

S preprosto molitvijo se pripravljamo na medžupnijski misijon. Misijon je predvsem Božji obisk, Božji dar. Vsakih nekaj let naj bi dali prostor, da lahko Kristus prevetri in obnovi naše krščansko življenje.
Za zdaj je pomembno, da si dobro označimo predvideni čas, da že vnaprej računamo. Tako bomo ob pritisku številnih drugih dejavnosti lahko takrat dali prostor Bogu in drug drugemu.
Misijon se bo začel v soboto, 16. marca, in bo trajal do nedelje, 24. marca. To je drugi postni teden (pozna velika noč). Vpet bo med god svetega Jožefa in praznik Gospodovega oznanjenja.

Med nami bodo:
p. David Brešan korenine iz Batuj in Črnič, je zamejski Slovenec, korenine ima v Batujah in Črničah.
p. Marko Pavlič novomašnik iz Kranja, jezuit, deluje pri svetem Jožefu v Ljubljani, deloval je kot skavt, deloval pri izgradnji hiše v državi Mali v Afriki
s. Irena Mohorič iz Kranja, živi in dela pri sv. Duhu pri Škofji Loki – dom duhovnih vaj. Imela je oratorij v Podnanosu.
Povezal bo župnije Batuje, Črniče in Kamnje, zato bo priložnost, da »gremo ven« iz nekaterih okvirov ter se odpravimo k bratom in sestram v drugi župniji.
Daleč najpomembnejši pa sta molitev in priprava. Zato skupaj z molitvijo darujmo svoje križe, žrtve, dobra dela v ta namen.

SMS – DAN MOJEGA KRSTA
misijonski izziv
Vabim vas, da se za osebno misijonsko nalogo v tem času pozanimate za dan svojega krsta. Dalj časa nismo bili vzgojeni v tej smeri. Vse bolj pa se kaže potreba, da kristjan ve za datum, ko je prestopil iz smrti v življenje.
Z veseljem vam bom posredoval datum iz krstne knjige (vzame malo časa). Najbolje, da mi pošljete kar e-pošto ali sms. Lahko pridete v zakristijo tudi po tedenskih mašah.

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...