Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev  Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev  Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev  Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
Lk 3,21–22

Odlomki Božje besede
na 2. nedeljo med letom:
Iz 62,1–5
1 Kor 12,4–11
Jn 2,1–11

 

 

 

 

Krst

»Zaklad, ki ga imam, želim dati vam, pa ne morem. Lahko molim za vas, da bi imeli pogum sprejeti ga, ker je vera Božji dar.« Tako je govorila sv. mati Terezija. Še posebej stari starši in starši imate izkušnjo, kako res je to. Vere ne moreš nekomu kar dati, ga prepričati, mu dokazati …

To se lepo pokaže ob Jezusovem krstu. »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene …« Janez je oznanjal, pripravljal prostor. Ni mogel prepričati, lahko pa je s svojem življenjem kazal na drugega. To je bistvo!

Bil je dovolj majhen, da so v njegovi bližini  zaznali tisto skrivnostno »nekaj več«. In to je naloga vseh odraslih, ne le staršev in starih staršev. To je naloga občestva. Kajti če imamo kristjani med seboj polno predsodkov, fovšije in zamrznjenih odnosov – kako naj se po nas razodene »močnejši od mene«?! Vera pomeni: »drugi«. Po veri se v meni naseli nekdo drug, Jezus Kristus. To se zgodi po Svetem Duhu.

Živeti in samo živeti. Vedno bolj živeti to, kar nam je bilo zastonj dano pri krstu. To je danes način, da bi drugim pomagali do vere. Učimo se od Janeza Krstnika! Ni ostal le pri tem, kaj je prav in kaj ni prav. Razkrinkal je nemoralnost, vendar je ob tem pokazal na Kristusa. Pri posredovanju vere se velikokrat ujamemo v to zanko in vero skrčimo na »prav« in »ni prav«. To je premalo. Še več. Če Boga zožimo le na ministra za moralo, razodenemo, da še nismo izkusili njegovega življenja. Vrednote za kristjana nimajo nobene moči, če ne rastejo iz Jezusove moči. Vrednote lahko živim tudi brez krsta. In so nekrščeni ljudje, ki jih živijo zgledno. Mi oznanjamo nekaj več.

V čem je moja prednost, da sem krščen? To vprašanje si zastavimo v tem tednu za domačo nalogo. In prosimo Svetega Duha konkretno, naj nam razodene osebni odgovor.

župnik

 

Arhiv oznanil ...

 

Bližnjega dolžimo rahlih spodrsljajev, sebi pa spregledujemo hude napake.Prodajati hočemo zelo drago in kupovati karseda poceni.

sv. Frančišek Saleški   vir...

Povečaj
  • Umrla je Ema Batagelj roj. Slokar, Potoče 31. Pogreb bo v četrtek ob 15.00 iz vežice v Kamnjah. Pokojno Emo priporočamo v molitev.
    Včerna maša odpade, osmina za pok. Eldo Batagelj bo v ponedeljek zvečer.

    15 Januar, 2019 - 14:33

Oznanila, nedelja Jezusovega krsta, 13. januarja 2019

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf340.2 KB

»Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal« (Lk 3,16).

 

 

 

 

 

 

SKRITI PRIJATELJI IN MOLIVCI
letošnjih prvoobhajancev in njihovih družin, lepo vabljeni, da se tudi letos odzovete velikodušno. Pridite po podobico, s katero se zavežete, da se boste svojega varovanca redno spomnili vsaj s kratko molitvijo. V Kamnjah se letos pripravlja devet otrok, praznik bo na nedeljo Božjega usmiljenja.

MLADI
Prosim, da poveste naprej in si rezervirate petek, 25. januarja, zvečer. Imeli bomo predmisijonsko srečanje. Čakamo na zelo zanimivega gosta, ki bo prespal v Kamnjah in si bo spotoma ta večer vzel čas še za nas. Povej naprej na fb in od ust do ust.

SKUPAJ NA SMUČANJE
V petek, 8. februarja, gremo skupaj smučat. Lahko že sporočite prijavo (obvezno ime in priimek in če ne dobite potrditve, nujno še enkrat sporočite). Tudi letos gremo kar v Zoncolan, druge možnosti so ali preslabe ali predaleč in predrage). Glede na število bo skupni prispevek za avtobus in dnevno karto okr. 35 evrov).

PRIPRAVA NA ZAKON
začne v Šturjah v nedeljo, 20. januarja, ob 16. uri. Prijavite se osebno ali preko spletne strani.

VABILO V OBČESTVO
Društvo Družina in Življenje ustanavlja novo zakonsko skupino, ki bo pričela z uvodnim srečanjem v župnišču na Planini, Planina 67, 5270 Ajdovščina, v ponedeljek, 21. 1., ob 20. uri.
Vabljeni zakonski pari, poročeni do 10 let (lahko tudi nekaj več), ki želite pogobiti zakonski in družinski odnos. 
Prisrčno vabljeni!
Za kakršnekoli informacije lahko pokličete na tel. št. 051 337 577 (Harej) ali 051 320 740 (Ipavec).

OBISK IN BLAGOSLOV DOMOV
V soboto od 9. do 17. ure obiskujem domove na Ravnah od številke 1 navzdol proti cerkvi dopoldne in od cerkve proti Slejkom popoldne.

VEROUK
Veroučna maša je v četrtek v Kamnjah.

MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST
Začne v petek, vključili se bomo pri delavniških mašah.

STARŠI VSEH VEROUČENCEV
Bliža se misijon. Sam teden misijona ne rodi sadov brez vsaj malo konkretne žrtve in priprave.
Posebna priprava za starše bo v tednu po 27. januarju. V tistem tednu bo verouk skupaj s starši. Vem, da so ure neprimerne, vseeno se z dobro voljo da urediti, da pridete (vsaj eden od staršev) k uri. Imeli bomo srečanje ob Svetem pismu, mini svetopisemski maraton. To bo lepa izkušnja druženja in bogastva Božje besede. Vzemimo resno.

DRUŽINE BIRMANCEV
Kot smo dogovorjeni, računajte na romanje, s katerim simbolično začnemo skupno pripravo. Gremo v soboto, 9. marca, ob 8. uri  v Oglej in na otok Barbana. Vrnemo se do 17. ure. Greste starši skupaj z birmanci, vabljeni tudi bratje in sestre, lahko tudi botri.
Predstavnike razredov prosim, da zbirate prijave. Cena bo odvisna od števila potnikov, predvidoma okr. 13 € za avtobus in ladjico.

ROMANJE MISIJONSKE PODOBE
Povsod gre naprej po razporedu (v Kamnjah je na številki 5, v Vrtovinu je na vasi, drugje po razporedu in dogovoru).

ZAHVALA
Ga. Marta Čermelj se lepo zahvaljuje vsem, ki ste darovali za cvetje v Vrtovinu. Sporoča tudi, da je z denarjem, ki je ostal , kupila sesalec za čiščenje cerkve, tekoči vosek in oglje za kadilnico. Bog povrni za vsak vaš dar.

ČIŠČENJE CERKVE V VRTOVINU
Spoštovani župljani vasi Vrtovin! Ker opažamo, da se številni ne držijo seznama čiščena cerkve v Vrtovinu in je tudi po več mesecev skrb za to  na ramenih dobrih ljudi – prostovoljcev, vas naprošamo, da v mesecu, ko ste na vrsti, poskrbite, če že ne za čiščenje, vsaj za cvetje. To lahko nabavite sami ali prispevate dar v ta namen. Hvala za razumevanje.

NABIRKE
V nedeljo ste pri nabirki ob blagoslovitvi zvonika darovali še 551,30 €. Hvala za tako velikodušne darove! Po blagoslovitvi bomo sedaj imeli namenske nabirke vsako tretjo nedeljo v mesecu.
Tudi v Črničah bomo meli namenske nabirke vsako tretjo nedeljo za nova lesena okna v župnijski cerkvi.

Statistika matičnih knjig 2018

Kaj je župnijki misijon ...

Foto: utrinki iz blagoslovitve obnovitvenih del ...
Foto: utrinki jaslic s Svetega Pavla ....

Bogoslužje:

nedelja, 13. 1.,
NEDELJA
JEZUSOVEGA
KRSTA

Veronika Milanska,
devica

VRTOVIN ob 7.30
za † Tino Čermelj, Vrtovin 24

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
na čast Materi Božji
za čistilce, krasilce in darovalce domače cerkve

KAMNJE ob 10.30   
za † Janija Petrovčiča, Kamnje 40

ponedeljek, 14. 1.,
Feliks Nolanski,
duhovnik

v Kamnjah ni svete maše

GOJAČE ob 16.30
za †† Karolino in Jožefa
Čermelja, p. n. Gojače 8

torek, 15. 1.,
Absalom,
koprski škof

VRTOVIN ob 18.30
za mir in zdravje,
Bratina, Vrtovin 17

ČRNIČE ob 16.30
za duše v vicah,
p. n. s Krasa

sreda, 16. 1.,
Berardin drugi maroški učenci

SKRILJE ob 18.30
za † Albina Černigoja,
Skrilje 7, 30. dan

MALOVŠE ob 16.30
za †† Rafaela in Slavico Cigoj,
p. n. Malovše 1

četrtek, 17. 1.,
Anton,
puščavnik

KAMNJE ob 15.00
pogrebna za † Emo Batagelj,
Potoče 31

večerna maša in
osmina za Eldo Batagelj preložena na ponedeljek

RAVNE ob 16.30
za † Danico Slejko,
Ravne 27, 8. dan
V Črničah večerna adoracija
od 20.00 do 21.00

petek, 18. 1.,
Marjeta Ogrska,
kneginja

VRTOVIN ob 18.30
za † Milana Breclja,
Vrtovin 77

ČRNIČE ob 16.30
po namenu

sobota, 19. 1.,
Makarij Aleksandrijski,
opat

SKRILJE ob 8.00
za †† sestri Darinko in Pavlo Bajec, p. n. Črniče

ČRNIČE ob 16.30
za vse †† Krkoč,
p. n. Gojače 3č

nedelja, 20. 1.,
DRUGA
NEDELJA
MED LETOM

Sebastijan (Boštjan),
mučenec

KAMNJE ob 7.30
za †† starše Krkoč, Potoče 8

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
za † Dorico Cigoj, p. n. Malovše 1

KAMNJE ob 10.30   
za † Antona in Albino Nevreden, Vrtovin 26a

za konec smiley
PRALNI STROJ – Mož želi oprati majico. Gleda gumbe na pralnem stroju, nima pojma in zakliče iz kopalnice: »Kateri program naj vklopim za majico?« Žena: »A je majica bombažna ali sintetična?« Mož: »Ne vem.« Žena: »Ja poglej, kaj piše na majici!« Mož: »Na majici piše: 'Pivo je zakon.'«