Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico.« Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje.«
Mr 12,42–44

Odlomki Božje besede
na 33. nedeljo med letom:
1. berilo: Dan 12,1–3
2. berilo: Heb 10,11–14.18
evangelij: Mr 13,24–32

 

 

 

 

Kako lahko življenje dam?

V teh dneh se tako ali drugače spominjamo svetega Martina. Živel  je v 4. stoletju. Je prvi svetnik, ki ni bil mučenec. Do tedaj so kot svetnike častili tiste, ki so dali življenje za Kristusa. Bistvo mučeništva pa ni mučenje, temveč »dati življenje«.

Kako lahko dam življenje? Kristus poučuje apostole, jih posvari pred »dolgimi oblekami«, častihlepjem, religiozno pozunanjenostjo, lakomnostjo … in pokaže na vdovo. Dala je življenje, ker je dala »vse, kar potrebuje za življenje«.

Martin je kot vojak, kot iskalec in kot škof pokazal, kako lahko daš življenje, ne da bi te mučili in ubili. Kristus ne potrebuje herojev. Tudi danes ni treba, da bi v cerkvi častili »narodne heroje«. Preden so mučenci doživeli nasilno smrt, so dali življenje »znotraj«, na skritem, kakor obe vdovi iz današnjih odlomkov.

Marsikdo bi z mečem in na konju odrezal del svojega plašča in ogrnil berača. Toda vsak s tem dejanjem ne bi razodel Kristusa. V tem je skrivnost, kako lahko daš svoje življenje. Vdovi sta dali vse: prva preroku Eliju in druga v tempeljsko zakladnico, iz čistega zaupanja. Njuna vera je bila izenačena z življenjem.

Mučenec brez mučeništva torej lahko postaneš tudi ti. In to prav v teh časih, ki so za kristjane v marsičem precej podobni tistim 4. in 5. stoletja, časom sv. Martina. Cerkev takrat ni bila več preganjana od zunaj, pač pa od znotraj. Med kristjani se je razširilo arijanstvo in postalo celo večinski nauk. Trdilo je, da je bil Kristus samo človek, ne pa tudi pravi Bog. Danes se to lahko kaže v življenju nas kristjanov. Boga priznamo, da je. Glede Kristusa pa bi se marsikateri kristjan ob preganjanju odločil drugače.

Če si kristjan in v tebi tudi zares živi Kristus, se bo po tebi prej ali slej tudi razodel drugemu. Kdor je noseč, rodi. Kdor ni noseč, se lahko še tako trudi, vendar rodil ne bo. Če imaš Kristusovo življenje, ga lahko daš. In daš ga lahko, kjer koli si. In lahko niti ne veš, da si ga dal. Vdova tega takrat še ni vedela. Kristus je vedel. Morda doživljaš svojo pot, kot ona, da v življenju nisi nič posebnega naredil, nič velikega daroval. Morda si veliko pričakoval tudi od svoje vere, od skupnosti, pa si veliko od tega pričakovanja izgubil. Morda ti je ostalo le malo. Nikar ne poskušaj še tega zadržati. Daj, in v tebi se bo razodelo Jezusovo življenje.

Kamor koli te je življenje postavilo v tem hitro spreminjajočem se svetu, tam lahko svoje življenje daš. In dva novčiča sta tvoja preteklost in prihodnost. Lahko ju poskušaš zadržati, lahko pa ju daš. »Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.«

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Krščansko ljudstvo se z rožnim vencem podaja v Marijino šolo, da bi se dalo uvesti v premišljevanje lepote Kristusovega obličja in v izkustvu globine njegove ljubezni.

sv. Janez Pavel II.  Vir...

Povečaj
 • Obvestilo vsem peš romarjem:
  Odhod iz Svetega Pavla in Raven ob uri, kot je oznanjeno. Bo pa spremenjena smer:
  Iz Vitovlj se ne dvignemo navzgor, ampak gremo naprej in nad Šmihelom v Skozno, pri Peči, Ravnica, Preval, Sveta Gora.
  Avtobus je poln.
   

  12 November, 2018 - 21:54

Oznanila, 32. nedelja med letom, 11. novembra 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf670.21 KB

»Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico« (Mr 12,43).

 

 

 

ROMANJE NA SVETO GORO
V soboto, 17. novembra, vabljeni, da gremo župljani vseh treh župnij skupaj prosit milosti na Sveto Goro.
Avtobus je poln, pobira od Dobravelj preko Sela, tudi skozi Gojače in Malovše. Odhod iz Dobravelj ob 15. uri, s Svete Gore se vrača ob 18.15. Prispevek za prevoz bo 5 €.

PEŠ ROMANJE
Vabljeni tudi na peš romanje v čim večjem številu. Začnemo ob 7.30 s Svetega Pavla in 8.15 izpred cerkve na Ravnah. Hoja bo zmerna, imamo dovolj časa. Spremljal nas bo avto, da boste lahko šli tudi tisti, ki se bojite, da bi morda na poti šlo kaj narobe.
Spremenjena smer: Iz Vitovlj se ne dvignemo navzgor, ampak gremo naprej in nad Šmihelom v Skozno, pri Peči, Ravnica, Preval, Sveta Gora. Pokličite za časovno orientacijo. Avtobus je poln.

NA SVETI GORI:
16.30 skupna molitev v baziliki (prostovoljci se javite za kratko branje ob desetkah);
17.00 (sedaj potrjena ta ura) sveta maša.
Po maši medsebojna delitev priboljškov iz popotne torbe pred baziliko.
18.15 odhod (avtobusa) proti domu.

DELA NA ZVONIKU
v Kamnjah lepo tečejo. Obdelava ometa gre proti koncu, prav tako dodatno utrjevanje in obnavljanje načetih kamnitih delov. Sledijo zaščitni premazi in bakrena ter inox zaščita odkapnih delov zvonika. Hvala vsem za velikodušnost in tudi za priboljške, s katerimi kdaj razveselite delavce.

PRIPRAVA NA MISIJON
Obisk svetogorske podobe v vašem domu. Na prvo adventno nedeljo bomo na pot pospremili podobe. Ob njih se bomo zbirali v adventu in enajst tednov v novem letu, do misijona, ki se bo začel 16. marca.
To bo milostni čas za vsak dom, kjer živite sami in kjer vas je več.
Romala bo v vsaki podružnici posebej. Podoba bo lahko ostala pri vas tudi več dni. Zlasti v manjših vaseh bo več časa.
Prosim, da se že sedaj vpisujete na koledar, ki je v vsaki cerkvi.
Ta priprava na misijon bo tudi priložnost in preizkušnja, da se bomo znali med seboj poklicati, se zanimati, povabiti prijatelje ali sosede k molitvi in druženju.
Za vsako vas prosim prostovoljca, ki bi bil na voljo za kontakt, da mu boste sporočali, kje se podoba nahaja, ali se pozanimali, kam jo greste iskat.

ROMARSKI NAHRBTNIK ZA MLADE DRUŽINE
Svetogorsko podobo bo spremljal nahrbtnik, v katerem bodo tudi možnosti molitve z otroki, družabna igra, zvezek, v katerega boste otroci prispevali kakšno risbo, odrasli pa zapisali spodbudno misel ali vtis.

VEROUČNA MAŠA
ta teden v sredo, v Skriljah. Lepo vabljeni starši in otroci.

ZAKONSKA SKUPINA
Srečanje tretje zakonske skupine je v četrtek ob 19.30 v Kamnjah.

MLADI
lepo vabljeni, da se pridružite romarjem na Sveto Goro. V petek ni mladinskega srečanja.

V NEDELJO,
18. novembra, bova z g. Joškom Tomažičem, župnikom v Šempasu in Oseku, zamenjala župniji. On bo daroval vse tri svete maše pri nas.

VEČERNA ADORACIJA
v četrtek odpade.

MAŠNI NAMENI
Ob dnevu spomina za rajne ste za svete maše zanje darovali v rrniški žušniji 166 €, V kamenjski župniji 347 €. Svete maše bodo opravljene tu ali drugje.
Dar za mašno intencijo je od poletja dalje 20 €. Precej pa se je dvignil prispevek za pogrebni obred, ki je sedaj 50 €.
Duhovniki živimo od vaših darov, smo pa dolžni opraviti mašo ali pogreb tudi, ko nekdo ne more prispevati. Ko je v enem dnevu opravljenih več mašnih namenov, duhovnik lahko zadrži zase le eno intencijo, vaš dar od druge in tretje maše (binacija in trinacija) gre naprej za skupne potrebe škofije, župnik pa mora v nedeljo in na zapovedan praznik darovati eno mašo za skupne namene župnije.
Občasno opravim tudi mašo za primer, da sem kdaj kakšen namen pomotoma izpustil ali zamešal. Gre za resno zadevo, zato vas prosim, da me opozorite, kadar opazite, da kakšna sveta maša morda ni bila opravljena.

TEDEN ZAPOROV
začne prihodnjo nedeljo, 18. 11 do 24. 11 .Pri nas to zahtevno in delo povezuje duhovnik Robert Friškovec. Namen tedna je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna je »Bližajmo se z zaupnostjo.«

Bogoslužje:

nedelja, 11. 11.,
32. NEDELJA
MED LETOM,
Martin (Davorin)
iz Toursa,
škof

VRTOVIN ob 7.30
v zahvalo za življenje, Vrtovin 105

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
za † Katjo Bovcon in † Romana Jazbeca, p. n. Gojače

KAMNJE ob 10.30
za †† starše Vodopivec, Kamnje 64

ponedeljek, 12. 11.,
Emilijan (Milan),
duhovnik

KAMNJE ob 18.30
za †† Albina in Zorko Bratina,

p. n. Kamnje 29

GOJAČE ob 16.30
za † Lenarta Čermelja in  njegove †† starše, Gojače 36

torek, 13. 11.,
Stanislav Kostka,
redovnik

VRTOVIN ob 18.30
za † Mirana Peršolja,
Vrtovin 22c

ČRNIČE ob 16.30
za †† Stanislava Bratina in †† starše Gleščič, Črniče 104

sreda, 14. 11.,
Nikolaj Tavelić,
mučenec

SKRILJE ob 18.30
za † Viktorja Kodriča,
Skrilje 27
veroučna maša

MALOVŠE ob 16.30
za vse †† po namenu darovalcev 1. in 2. 11.

četrtek, 15. 11.,
Albert Veliki,
škof in cerkveni učitelj

KAMNJE ob 18.30
za † Silva Čermelja,
Potoče 6, 1. obl.

RAVNE ob 16.30
za vse †† po namenu darovalcev 1. in 2. 11.
V Črničah ni večerne adoracije

petek, 16. 11.,
Marjeta Škotska,
kraljica

VRTOVIN ob 18.30
za † Alojza Črnigoja,
Vrtovin 37, 1. obl.

ČRNIČE ob 16.30za †† Albina in Albino Ušaj, p. n. Črniče 56

sobota, 17. 11.,
Elizabeta Ogrska,
redovnica

SVETA GORA ob 17.00
v čast Svetogorski za milost misijona v družinah
za vse romarje

ČRNIČE ob 16.30
za † Stanka Korona,
Črniče 4

nedelja, 18. 11.,
33. NEDELJA
MED LETOM,
Posvetitev bazilik
Petra in Pavla

KAMNJE ob 7.30
za duhovnike, p. n. Skrilje

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
za † Bogdana Žigona in njegove †† sestre, p. n. Črniče 3

KAMNJE ob 10.30
v zahvalo, p. n. Potoče 24

smiley Za konec:
JEZUS IN JUDA – Jezus: »Spremenil bom vodo v vino!« Juda Iškarijot: »Pravzaprav je vino v 85 % sestavljeno iz vode, torej je le 15 % čudež.« Jezus: »To je najhujša izdaja, kar sem jih doživel.«

Arhiv oznanil ...