Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
Lk 3,21–22

Odlomki Božje besede
na 2. nedeljo med letom:
Iz 62,1–5
1 Kor 12,4–11
Jn 2,1–11

 

 

 

 

Krst

»Zaklad, ki ga imam, želim dati vam, pa ne morem. Lahko molim za vas, da bi imeli pogum sprejeti ga, ker je vera Božji dar.« Tako je govorila sv. mati Terezija. Še posebej stari starši in starši imate izkušnjo, kako res je to. Vere ne moreš nekomu kar dati, ga prepričati, mu dokazati …

To se lepo pokaže ob Jezusovem krstu. »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene …« Janez je oznanjal, pripravljal prostor. Ni mogel prepričati, lahko pa je s svojem življenjem kazal na drugega. To je bistvo!

Bil je dovolj majhen, da so v njegovi bližini  zaznali tisto skrivnostno »nekaj več«. In to je naloga vseh odraslih, ne le staršev in starih staršev. To je naloga občestva. Kajti če imamo kristjani med seboj polno predsodkov, fovšije in zamrznjenih odnosov – kako naj se po nas razodene »močnejši od mene«?! Vera pomeni: »drugi«. Po veri se v meni naseli nekdo drug, Jezus Kristus. To se zgodi po Svetem Duhu.

Živeti in samo živeti. Vedno bolj živeti to, kar nam je bilo zastonj dano pri krstu. To je danes način, da bi drugim pomagali do vere. Učimo se od Janeza Krstnika! Ni ostal le pri tem, kaj je prav in kaj ni prav. Razkrinkal je nemoralnost, vendar je ob tem pokazal na Kristusa. Pri posredovanju vere se velikokrat ujamemo v to zanko in vero skrčimo na »prav« in »ni prav«. To je premalo. Še več. Če Boga zožimo le na ministra za moralo, razodenemo, da še nismo izkusili njegovega življenja. Vrednote za kristjana nimajo nobene moči, če ne rastejo iz Jezusove moči. Vrednote lahko živim tudi brez krsta. In so nekrščeni ljudje, ki jih živijo zgledno. Mi oznanjamo nekaj več.

V čem je moja prednost, da sem krščen? To vprašanje si zastavimo v tem tednu za domačo nalogo. In prosimo Svetega Duha konkretno, naj nam razodene osebni odgovor.

župnik

 

Arhiv oznanil ...

 

Bližnjega dolžimo rahlih spodrsljajev, sebi pa spregledujemo hude napake.Prodajati hočemo zelo drago in kupovati karseda poceni.

sv. Frančišek Saleški   vir...

Povečaj

Bralci beril

PredogledPriponkaVelikost
Razpored Črniče 2018.pdf258.37 KB
Razpored Kamnje 2018-nov.pdf51.93 KB

PREDMISOJONSKO SREČANJE BRALCEV, 7. januarja

Bralci imate pomembno službo. Vem, da imate veliko drugih obveznosti. Vendar vas prosim, da se udeležite jutrišnjega srečanja, če le morete. Tokrat bo srečanje kar za obe župniji skupaj. Kasneje ob misijonu se bomo še skupaj srečali v Črničah.

Gre za duhovno obogatitev. Lepo vabim, da se bralcem pridružite tudi novi, kar premagajte strah ali predsodke.

Seveda ste zraven vabljeni tudi drugi, saj bo zanimivo za vse.

Med nami bo gospa Nataša Konc Lorenzutti iz župnije Osek. Poučuje igro in govor na Gimnaziji Nova Gorica. Poznana je predvsem kot mladinska pisateljica, piše pa tudi za odrasle. Več najdete na spletni strani.

Razporedi za leto 2018.

Bralci ste naprošeni, da si vnparej napišete na koledar dneve, in da pokličete nekoga za zamenjavo. Ne zanašajmo se na tiste, ki so po navadi na razpolagov zakristiji. Prav je, da je krog bralcevčim širši.
Pred mašo se oglasitev zakristiji. Tako  pred mašo ni treba ugibati, ali bralec bo.

Nov razpored za bralce v Črničah

Nov razpored za bralce v Kamnjah